9 september: Highland Park

Fredagen den nionde september samlades ca 35 glada whiskyentusiaster i Södrekvarn för att ta del av en ny trevlig provning. Temat för denna gång var en så kallad vertikalprovning – det vill säga en provning där all whisky kommer från ett och samma destilleri – där totalt sex olika flaskor från Highland Park stod på menyn.

När deltagarna satt sig till rätta inleddes provningen med några väl valda ord från vår ordförande Jonas rörande kvällens tema, varpå det sedan var dags att hugga in i godsakerna. Det dröjde inte länge innan ljudvolymen i lokalen hade höjts nämnvärt. Det doftades, smakades och vattnades under trevliga former i ungefär en timme innan ordföranden – efter viss möda med att locka till sig uppmäksamheten – meddelade att det snart var dags att välja ut två av sina favoriter.

Provning pågår!
Provning pågår!
Jonas håller låda.
Jonas har ordet

I vanlig ordning var kvällens provning en blindprovning, vilket innebar att ingen visste vilken whisky som fanns i glasen. I en vertikalprovning som denna kunde man gott anta att det var Highland Park i alla glasen, men mer än så hade man inte att gå på.

Efter en sista stunds velande var det så dags att samla in röster genom handuppräckning, som brukligt med två röster per person. Det blev en riktigt spännande historia då det aldrig i klubbens historia har varit så jämnt vid omröstningen – mellan första och sista plats skiljde det fem ynka röster. Överlag upplevde jag (Martin) det som att det var riktigt hög klass på whiskyn, och många med mig höll med om att det var svårt att göra sina två val.

Kvällens lineup
Kvällens lineup

Utfallet finns att beskåda i tabellen nedan. Extra kul för plånboken var att vinnaren blev Highland Park 15yo. På Systembolaget ligger denna på 599 kronor, vilket i sammanhanget inte innebär en särskilt stor investering för att få avnjuta vinnarwhiskyn igen.

[table width=”800px”]
Plats,Namn,Ålder (år),Alkohol (%),Pris (kr)
1,Highland Park 15 Years,15,40,599
2,ICE Edition,17,”53,9″,1999
3,Highland Park Cask Strength,10,56,598
4,Highland Park 18 Years,18,43,799
4,Xtra Old Particular 21 yo,21,”52,6″,2299
5,Exclusive Single Cask,20,”54,1″,1670
[/table]

Till mat serverades denna kväll en matig kycklingsallad med tillhörande bröd. Det var även under denna del av kvällen som resultatet i ett litet lotteri vi anordnat för deltagande medlemmar presenterades. Som pris kunde man bland annat vinna ett whiskyglas med klubbens finfina logga ingraverad.

Till alla som var där – och ni som inte hade möjlighet denna gång – önskar vi er alla välkomna till nästa provning senare i höst. Preliminärt datum är 25/11 och temat blir då troligen Clydesdale. Passa på att bli medlem redan nu för att inte missa ännu en trevlig provning!

Mats fixade kvällens måltid
Mats fixade kvällens måltid
Disken är under kontroll
Disken är under kontroll