2 dec: Islay

Den 2 december var det äntligen dags för en renodlad Islay-provning med vår fina lilla klubb, något som flera av oss säkerligen väntat på länge. Kvällen till ära hölls provningen av Håkan Lind, författare till boken ”Världens bästa whisky” som just handlar om whisky från denna region.  Platsen var i vanlig ordning Södrekvarn och provningen var fullsatt, bortsett från några enstaka sena återbud.

Upplägget för kvällen var lite annorlunda än vad ni som brukar komma på klubbens provningar är vana vid. Istället för en helt blind provning, där innehållet i glasen presenteras först efter provningen och omröstningen är över, fick vi som var där reda på innehållet i glasen allt eftersom. Med målande berättelser och anekdoter ledde Håkan Lind oss genom de olika sorterna i ett behagligt tempo. För mig kändes upplägget genomtänkt och bra eftersom vi gradvis tog oss från lägre till högre alkoholhalt, vilket gav även dem med lägre alkoholhalt en ärlig chans.

Håkan Lind på vänster sida
Håkan Lind till vänster, Solviken-Tommy till höger

Även rökigheten ökade i stigande ordning från glas till glas. Spännande nog visade det sig att flera av de sorter som bjöds under kvällen var helt utan eller med väldigt lite rök, något som i vilket fall gav mig en annan bild av whisky från Islay.  Och trots att många av oss som var där säkert såg fram emot en riktig rökfest var det ändå inte en rökbomb som tog hem priset.

Vissa traditioner är svåra att rucka på och den återkommande omröstningen där vi utser kvällens vinnare kunde vi inte låta bli att behålla. Efter en god måltid bestående av en god paj och en härlig sallad (bra jobbat Mats!) var det så dags att utse de två sorter man tyckt bäst om under kvällen. Efter rösträkningen stod det klart att vi hade en solklar vinnare i en flaska från Bruichladdich vid namn The Laddy Twenty Two. Mellan resterande sorter var det ett tufft lopp – som tabellen nedan visar har vi flera som hamnade på samma placering.

[table width=”400px”]
Plats,Namn,Alkohol (%),Pris (kr)
1,The Laddie Twenty Two,46,1780
2,Wemyss Malts (Bunnahabhain),46,1695
2,Port Charlotte 12,64.9,1100
4,Caol Ila,43,439
4,Laphroaig Quater Cask,48,351
4,Ardbeg Corryvreckan,57.1,745
7,Jura Diurachs’ Own,40,529
[/table]

Och här har vi kvällens lineup:

15311479_10208146046788645_169618684_o

Efter denna härliga provning blickar vi fram emot årsmötet och nästa provning i februari nästa år. Väl mött där – och då på Solviken!

Vid tangentbordet,
Martin Moberg