17 maj -19: Glenfarclas

Årets andra provning med klubben ägde i vanlig ordning rum på Södrekvarn. Även om det råkade vara Norges nationaldag hade provningen inget som helst att göra med denna högtid – temat för kvällen var skotsk whisky och då uteslutande från Glenfarclas. Kvällen till ära hade vi finbesök av Douglas Christiansson som också höll i själva provningen. Douglas har arbetat inom whiskybranschen i många år och har genom sitt engagemang byggt upp ett stort kontaktnät inom branchen, i synnerhet i Skottland.  Dessutom var han ordförande i Svenska Whisky Förbundet mellan 2010 – 2015. Riktigt kul att han ville besöka vår klubb tycker vi!

Douglas och Jonas.

Innan själva provningen högg vi som var där in i en traditionell skotsk soppa med kyckling och purjolök som kallas för cock-a-leekie. Mätta och belåtna var det så dags att dra igång provningen. Den inleddes med ett konkret förslag gällande en whiskyresa med klubben under hösten 2020 tillsammans med Douglas som reseledare. Med tanke på det kontaktnät som Douglas har vid de distillerier som förslaget innehöll finns det goda chanser till en riktigt välsmakande och unik upplevelse. Mer detaljer kring hur man anmäler sig till denna resa kommer framöver.

Även om temat för kvällen var givet var provningen i vanlig ordning blind, det vill säga att vi inte fick veta vad som var i glasen. Inför varje glas bjöd Douglas på kul anekdoter från erfarenheter som han samlat på sig genom åren och matnyttig information om skotsk whisky. Totalt provade vi sex glas med olika flaskor Glenfarclas och utfallet från provningen ser vi i tabellen nedan.

[table width=”400px”]
Plats,Namn,Alkohol (%),Pris (kr)
1,Glenfarclas 15yo,46%,649
2,Glenfarclas 12yo,43%,535
3,Glenfarclas 105 cask strength,60%,690
4,Glenfarclas 21yo,43%,1190
5,Glenfarclas 17yo,43%,710
6,Glenfarclas 25yo,43%,1799
[/table]

Värt att notera är att dyrast inte alltid är bäst om vi ser till vår klubbs smaklökar. Extra kul är att vinnaren går att komma över till en rimlig peng på systembolaget, vilket inte alltid är fallet på våra provningar. Klart värt ett inköp tycker undertecknad.

Kvällens lineup.

Näst ut väntar en kombinerad grill- och provningskväll i Säljeryd den 23/7. Hoppas att vi ses där!

Vid tangentbordet,
Martin Moberg