15 september: Provning med Jolly Good Brands

Mitt i september fylldes vårt kära Södrekvarn återigen av törstande whiskyentusiaster. Denna gång hade vi till styrelsens glädje fått tag Micke Nilsson från Jolly Good Brands som provningsledare. Företaget (som är en del av Clydesdale) ägnar sig åt whiskyimport till Sverige men sorterna som importeras ser vi sällan på butikshyllorna. Vi som konsumenter kan istället ta del av Jolly Good Brands utbud via Systembolagets beställningssortiment. Kvällen bäddade alltså för nya, spännande smakupplevelser!

Ett glatt gäng!

Precis så blev det också – ingen av whiskysorterna vi smakade på fanns att finna på butikshyllorna – men traditionsenligt hade vi ingen aning om glasens innehåll under själva provningen. Efter en givande introduktion av Micke Nilsson fick vi dofta, smaka och samtala om glasens innehåll i ungefär en timme. Ett av de tips vi fick med oss inför provningen var att värma upp glaset med hjälp av ena handen och samtidigt täcka över det med den andra. Efter en stund tar du bort handen. Dofta och smaka! Stick bara inte in näsan i glaset direkt efter du har tagit bort handen utan dofta försiktigt.

Mats, Micke Nilsson och Jonas

Kvällen fortsatte sedan precis precis som vanligt – varför ändra på ett vinnande koncept? – med omröstning, presentation av resultatet och slutligen mat. För de som ville gick det utmärkt att stanna kvar och dricka upp det sista i sina glas och prata om ditt och datt. Känslan jag hade när jag sent på kvällen gick hem var att vi ännu en gång avverkat en riktigt trevlig provning!

Nästa provning är 24 november – välkomna!

Slutligen följer här en bild och en tabell innehållande kvällens drycker och placeringar.

Kvällens lineup
Kvällens lineup

[table width=”400px”]
Plats,Namn,Alkohol (%),Pris (kr)
1,Caol Ila Ci8 Elements of Islay,55.2,679
2,Benrinnes Single Malts of Scotland,51.1,1219
3,Highland Queen Majesty,40,498
4,Glengoyne The First Editions,51.9,1398
5,Tullibardine,43,594
5,Glenburgie Single Malts of Scotland,54.1,1159
7,White Oak Akashi,46,755
[/table]

Vid tangentbordet,
Martin Moberg