2015: 27 feb – Tema Japan

Årets första provning!

Årets första provning är nu tillända och vi provade en sextett av goda japanare.  Det visade sig vara hög lägstanivå enligt de flesta närvarande.

Själva årsmötet som hölls innan provningen förflöt under mycket raska former och höll sig i princip på de 30 minuter som utlovats. Mer om årsmötet i ett senare inlägg.

Hur gick själva provningen till då? Jo, enligt numera sedvanliga traditioner hölls en liten introduktion av provningsledarna för kvällen, vilket var den nyss omvalda ordföranden Jonas Skarphagen samt Mats Andersson. Jonas berättade lite snabbfakta om statusen för Japans Whisky då (-100 år) och framförallt idag.  Sedan fick gästerna hugga in på de sex olika sorterna framför sig. Som vanligt hade de som enda uppdrag att dofta, smaka, njuta och sedan hitta sina två egna favoriter av de sex. En enkel handuppräckning avgjorde som brukligt vilka sorter som föll de flesta på bäst på läppen – och gommen.

Ewa Widroth på Café trollkvarnen hade lagat en riktigt god och ganska het asiatisk gryta. Det var tur att det fanns Kvarnens öl att skölja ner med.

Vilka sorters Whisky provades då? Jo, dessa, i rangordning efter antalet röster:

  1. Nikka, From The Barrel, Blended, 50 cl, 51,4%,  381:- på Systembolaget, 18 röster
  2. Togouchi  18 år Blended, 70 cl, 43%, 1253:- på Systembolaget, 11 röster
  3. Akashi 5 år Sherry Cask #5117, Single Cask, 50 cl, 50%, 800:- på Systembolaget, White Oak Distillery, 7 röster
  4. Yoichi, No Age Statement, Single Malt, 50 cl, 43%, Köpt i Tyskland, c:a 350:-, 6 röster
  5. Hakushu, 12 år, Single Malt, 70cl, 43%, 649:- på Systembolaget, 2 röster
  6. Hibiki, 17 år, Blended, 70 cl, 43%, 999:- på Systembolaget, 0 röster

Nedan en bild på själva flaskorna, här i den ordning som de var i glasen, från vänster till höger, nummer 1 till 6.

tema japan 2015-02-27

Som vanligt så var det en halvblind provning, d.v.s. man visste inte exakt vad som fanns i glaset innan omröstningen.

Eftersom det nu är nytt år är det dags att förnya medlemskapet – eller ta steget in i klubben för första gången. Än så länge är klubben öppen för alla (20+)!

Nästa provning kommer bli Fredag 8 maj med tema Macallan! Ett spännande destillera med både anor och olika typer av Whisky.

Medlemmarna har som vanligt förtur till platserna på nästa provning, max 35 platser. I skrivande stund anmälan ännu inte öppnad, så du har fortfarande chansen att bli medlem och därmed lika stor chans som alla andra att hänga på låset vid nästa anmälningstillfälle.

Läs gärna mer om medlemskapet och hur du blir medlem för 2015.