19 maj: Bildoktorns provning

Mitt i maj månads stora värmebölja samlades många glada whiskyentusiaster för ännu en trevlig provning i Ingelstad Whiskyvänners regi. Just denna kväll hade klubben celebert besök av Bosse ”Bildoktorn” Andersson, som utöver bilintresset också har djupdykt ner i whiskyns underbara värld. Många var vi som ville vara med denna kväll vilket innebar att lokalen var fullsatt till sista plats. Lyckligtvis var lokalen utrustad med ett kylaggregat som kämpade tappert för att hålla temperaturen inomhus på en rimlig nivå.

Bosse berättade med inlevelse
Bosse berättade med inlevelse

Under provningen tog Bosse med oss på en resa genom Skottland i vilken vi tillsammans besökte sex olika destillerier. Vid varje destilleri stannade vi upp för att provsmaka och lyssna till en och annan anekdot gällande platsen. Med natursköna bilder på projektorduken och Bosses härliga manér blev kvällen både informativ och full av skratt.

Bildoktorns anektoder lockade till många skratt
Bildoktorns anektoder lockade till många skratt

När man har roligt går tiden fort och snart var provningen till ända. Efter en rungande applåd fick vi deltagare en stund till att lukta och smaka på innehållet i glasen inför den stundande omröstningen. Genom handuppräckning och två röster per deltagare skramlade kvällens vinnare – en 14-årig whisky från Oban – ihop totalt 27 röster. Kvällens lineup och hela utfallet av omröstningen ser vi nedan.

Kvällens lineup
Kvällens lineup

[table width=”400px”]
Plats,Namn,Alkohol (%),Pris (kr)
1,Oban 14yo,43%,518
2,Aberlour Double Cask 15yo,40%,259
3,Glen Moray Single Cask 21yo,50%,1246
4,Edradour Caledonia Non Chill 12yo,46%,644
5,Balvaine Triple Cask 16yo,40%,754
6,Glen Grant Non Chill 12yo,48%,408
[/table]

Efter omrösningen var det dags för en matig sallad för att balansera alkoholen. Tillsammans med Bosse fortsatte kvällen ett par timmar till för de som ville. Själv var jag inte hemma förrän en bra bit efter midnatt och det tyder på att vi även denna gång hade en väldigt trevlig provning. Välkommen du med nästa gång, gammal som ny i klubben!

Vid tangentbordet,
Martin Moberg