23 februari: Glengoyne och årsmöte

Tanken på att det redan har gått ett år sedan jag sammanfattade klubbens förra årsmöte känns smått overklig – tiden går verkligen som tåget! I vilket fall, här kommer mina reflektioner från kvällen.

Fredagen den 23 februari samlades ett rejält gäng glada medlemmar på Solvikens pensionat. Det har ju blivit lite av en tradition att hålla årsmötet där, inte minst eftersom vi då inte behöver neka någon att komma på grund av platsbrist. Dessutom är pensionatet en förträfflig miljö att prova whisky i!

Temat för kvällen var whisky från Glengoyne. En gång tidigare i klubbens historia har vi haft en så kallad vertikalprovning, det vill säga att all whisky som avsmakas kommer från ett och samma destilleri. Den gången var det Macallan som gällde och denna gång var det alltså Glengoyne.

Nu ska det erkännas att det även inmundigades whisky som inte kom från Glengoyne under kvällen. Årsmötet inleddes nämligen med den traditionsenliga dramen, en fin Deanston som verkade vara väldigt uppskattad. Ytterligare en förträfflig tradition är att vi i klubben håller våra årsmöten korta och detta möte var inget undantag. Under mötet valdes vår sittande ordförande Jonas Skarphagen om och styrelsemedlemmarna Lars Mård samt Martin Moberg fick fortsatt förtroende i två år till.

När mötet var slut var det dags för kvällsmat. Denna gång hade Solvikens pensionat ordnat en matig pytt i panna med stekta ägg – helt rätt käk för att ha maximal chans till att må okej dagen efter provningen. När maten hade hamnat i magen var det äntligen dags att prova whisky.

Jonas håller låda

Sju till antalet var kvällens uppställning (se bild nedan). Själva provningen inleddes med några väl valda ord av Jonas Skarphagen, sedan var det bara att hugga in. Som brukligt var provningen en blindprovning men denna gång med en twist. När provningen inleddes fick var och en sju stycken lappar vars text beskrev de olika sorter som fanns i glasen. Utmaningen var att para ihop rätt lapp med rätt glas. Det var en tuff uppgift och i slutändan var det ett fåtal som hade prickat alla rätt (själv prickade jag fyra). Bra jobbat ni som klarade det!

Kvällens lineup

När vi hade smakat och doftat en god stund på glasens innehåll fick alla rösta på sina två favoriter genom handuppräckning. Kvällens resultat finns sammanställt i nedanstående tabell.

[table width=”400px”]
Plats,Namn,Ålder,Alkohol (%),Pris (kr)
1,Glengoyne 25,25,48,2999
2,Glengoyne 21,21,43,1199
3,Glengoyne 18,18,43,949
4,Glengoyne 21,21,50,1268
5,Glengoyne 21,21,55.9,1398
6,Glengoyne 15,15,43,419
7,Glengoyne 12,12,43,599
[/table]

Provningen var därmed avslutad men många var vi som satt kvar en bra stund till för att prata och umgås. Välkommen (åter?) vid klubbens nästa trevliga provning!

Vid tangentbordet,
Martin Moberg