8 mars -19 – Sherry VS. Bourbon på Solviken med Micke Nilsson

Fredagen den 8 mars var det så dags för årets första provning med Ingelstads Whiskyvänner. Provningen ägde rum på vackra Solviken i samband med klubbens årsmöte. Den stora lokalen passar utmärkt just vid gårsmötesprovningar eftersom vi då inte sätter någon begränsning på deltagarantal. Alla som vill vara med och tycka till ska såklart få chansen då!

Årsmötet avhandlades i föredömligt tempo under intagandet av en dram, en fin Dalwhinnie 15yo. Mycket gott! För medlemmarna i klubben innebar mötet inga större ändringar. Vi kör på som vanligt och ser till att fixa trevliga provningar även under nästa verksamhetsår. För styrelsen däremot innebar mötet en stor förändring eftersom vår kassör och klippa Mats Andersson valt att stiga åt sidan. Tack för alla år och en fantastisk insats i klubben! In i styrelsen valdes Kristina Edin – stort välkommen säger vi!

Efter årsmötet och en god måltid var det så dags att dra igång provningen. Denna gång hade vi lyckan att ha Micke Nilsson från Jolly Good Brands som provningsledare hos oss. Temat på provningen var en batalj mellan sherry- och burbounlagrad whisky, och vilken härlig och spännande provning det blev. Whiskyn som dracks under provningen kom uteslutande från Jolly Good Brands sortiment och då från single cask buteljeringar. Kul att prova men svårt att köpa så här i efterhand.

Vinnare denna kväll var en 21-åring från Speyside med 21 röster, men det var riktigt spännande och jämnt i täten – de sorter som kom på andra och tredje plats fick 20 respektive 19 röster. Nedan ser vi utfallet i tabellform.

[table width=”100%”]
Plats,Glas,Namn,Ålder,Pris (kr)
1,4,Speyside 21 år BBR,21,1679
2,3,Bunnahabhain 16 år SMOS,16,1048
3,7,Lg8 EOI,-,879
4,5,Orkney Sherry cask BBR,15,1249
5,6,Caol Ila 2006 CM,-,1298
6,1,Glen Moray 9 år SMS,9,879
7,2,Benrinnes Sherry,16,1189
[/table]

Sammantaget tycker jag att det blev en riktigt lyckad provning med whisky i hög klass. Hoppas vi ses nästa gång!

Vid tangentbordet,
Martin Moberg