Kvällens lineup

10 feb: tema Cambeltown

Den 10 februari anordnade Ingelstads fina whiskyklubb återigen en trevlig provning. Denna gång ägde provningen rum på Solvikens pensionat och då i samband med klubbens årsmöte. Vanligen har klubben en begränsning på 35 deltagare per provning (eftersom man då på ett enkelt sätt kan dela upp en 70 cl flaska i 35 provglas á 2 cl) men på grund av årsmötet fanns det denna gång inga sådana begränsningar. Sammanlagt var vi över 45 glada medlemmar som denna kväll samlades för att smaka whisky från Cambeltown. Kul!

Vid inbjudan hade det utlovats en macka utöver själva whiskyn och det visade sig vara en underdrift. Två stora och smarriga smörgåstårtor fanns att hugga in på direkt när medlemmarna anlände. Upplägget var sådant att man tog sig en bit tårta och förpassade sig till sin plats för att på så sätt kunna delta i årsmötet under måltiden. När alla väl hade fått sig en bit tårta inleddes kvällen med ett föredömligt snabbt avhandlat årsmöte.

Jonas håller i årsmötet
Jonas håller i årsmötet

Höjdpunkter från årsmötet i punktform har vi här:

  • Årsmöteswhiskyn (Glengoyne 15 yo) – mums!
  • Ansvarsfrihet beviljades för styrelsen.
  • Omval av Jonas S som ordförande.
  • Omval av styrelsemedlemmar på 2 år: Mats Andersson, Ulf Holmberg, Lena Holmberg och Jimmy Gustavsson.
  • Medlemsavgiften för 2017 kommer att vara samma som föregående år, dvs 100 kr.

Ni som har varit med tidigare år kommer att känna igen er under 2017. Fyra provningar per år och en och annan extra aktivitet däremellan kommer att äga rum. Till exempel anordnar vi en resa för våra medlemmar till whiskyfestivalen i Puttgarten den 1 april i år som ni inte vill missa!

När så årsmötet var avslutat tog Per Anders Ahlgren från Teleborgs Whiskyklubb över rodret för kvällen. Per Anders har själv besökt Campeltown och inledde med att visa bilder och berätta en och annan anekdot om regionen.

Per Anders Ahlgren
Per Anders Ahlgren

Efter en stunds lyssnande var det dags att hugga in i totalt sju sorters whisky från Campeltown. Denna kväll var provningen en blindprovning – ingen av deltagarna visste vad som fanns i glasen mer än att innehållet härstammade från regionen.

Provning pågår
Provning pågår

Vi som var där fick en god stund på oss att lukta och smaka på glasens innehåll innan den sedvanliga omröstningen. I vanlig ordning fick varje deltagare rösta på de två sorter som han eller hon tyckt bäst om under kvällen. Utfallet ser vi i tabellen nedan (sorterad efter placering):

[table width=”400px”]
Plats,Namn,Alkohol (%),Pris (kr)
1,Springbank 16y Local Barley,54.3%,1596
2,Springbank 15yo,46%,1033
3,Glen Scotia SM Victoriana,51.5%,882
4,Glen Scotia Single Malt 15y,46%,652
5,Hazelburn 12yo,46%,925
6,Kilkerran Single malt 12yo,45%,562
7,Glen Scotia 20y,56.3%,1306
[/table]

Jonas och Per Anders avslöjar glasens innehåll
Jonas och Per Anders avslöjar glasens innehåll
Kvällens lineup
Kvällens lineup (uppställd i den ordning som whiskyn provades under kvällen)

När själva provningen var klar fick de som ville såklart stanna kvar en stund till och prata över en öl eller två. Sammantaget upplevde jag kvällen som väldigt lyckad och jag hoppas att ni som var där håller med mig om det. Välkommen åter vid nästa provningstillfälle!

Vid tangentbordet,
Martin Moberg